ادعای رویترز درباره پلن‌بی ایران در صورت شکست مذاکرات / احتمال تغییر مسیر دیپلماتیک ایران و پلن B همکاری راهبردی با این کشورها

با ادامه بن‌بست در مذاکرات هسته‌ای میان تهران و واشنگتن و پافشاری هر دو طرف بر مواضع خود، گزارش‌ها حاکی از آن است که ایران ممکن است در واکنش به عدم پیشرفت مذاکرات، گزینه‌ای جایگزین در قالب تعمیق روابط با قدرت‌هایی چون چین و روسیه را در دستور کار قرار دهد. خبرگزاری رویترز به نقل از منابع مطلع ایرانی جزئیاتی از این راهبرد احتمالی را منتشر کرده که در ادامه به صورت کامل بازنویسی شده است.


به گزارش دیدبان اقتصاد و به نقل از رویترز، سه منبع ایرانی اعلام کردند که با توجه به اختلافات جدی میان تهران و واشنگتن بر سر «خطوط قرمز» مذاکرات هسته‌ای، روند گفتگوها دچار تزلزل شده و ایران ممکن است در چارچوب «پلن B»، مسیر تقویت روابط راهبردی با چین و روسیه را دنبال کند.

رویترز به نقل از این منابع گزارش داد: «پلن B به معنای ادامه راهبردی است که پیش از آغاز مذاکرات در پیش گرفته شده بود. ایران در این چارچوب از تشدید تنش پرهیز می‌کند اما در عین حال برای دفاع از خود آمادگی کامل دارد.»

به گزارش مهر، این منابع همچنین اضافه کرده‌اند که این راهبرد جایگزین، شامل تعمیق روابط ایران با متحدانی چون روسیه و چین خواهد بود.

در همین راستا، آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب، روز گذشته در سخنانی هشدارآمیز خطاب به طرف آمریکایی مذاکرات غیرمستقیم، تأکید کردند که مقامات آمریکا باید از «یاوه‌گویی» پرهیز کنند. ایشان تصریح کردند: «حرف‌های آمریکایی‌ها درباره اینکه اجازه غنی‌سازی به ایران نمی‌دهیم، غلط زیادی است و جمهوری اسلامی ایران سیاست‌ها و روش‌های خود را در این زمینه ادامه خواهد داد.»

رویترز در ادامه گزارش خود آورده است که با وجود برگزاری چهار دور مذاکره بین ایران و ایالات متحده به منظور دستیابی به توافقی برای مهار برنامه هسته‌ای تهران در ازای رفع تحریم‌ها، همچنان موانعی از جمله مسئله غنی‌سازی پابرجاست.

بر اساس این گزارش، دو مقام ایرانی و یک دیپلمات اروپایی به رویترز گفته‌اند که ایران از انتقال تمام ذخایر اورانیوم با غنای بالا به خارج از کشور و همچنین ورود به مذاکرات در خصوص برنامه موشکی خود خودداری کرده است.

رویترز همچنین یادآور شده که نبود اعتماد متقابل میان دو طرف و خروج یک‌جانبه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ (برجام)، باعث شده تا ایران بیش از گذشته بر لزوم ارائه تضمین‌هایی از سوی واشنگتن برای عدم تکرار بدعهدی و خروج مجدد از توافق احتمالی تاکید کند.

در همین حال، وندی شرمن، معاون سیاسی اسبق وزارت خارجه آمریکا که در سال ۲۰۱۵ ریاست تیم مذاکره‌کننده این کشور را برعهده داشت، به رویترز گفته است: «متقاعد کردن تهران به کنار گذاشتن برنامه غنی‌سازی و برچیدن برنامه هسته‌ای غیرممکن است.»

رویترز در ادامه گزارش خود مدعی شده است که کشورهای فرانسه، انگلیس و آلمان که تحت عنوان تروئیکای اروپایی شناخته می‌شوند، با اینکه مستقیماً در مذاکرات کنونی میان آمریکا و ایران حضور ندارند، اما نسبت به بازگشت تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران در صورت عدم دستیابی به توافق هشدار داده‌اند.

طبق قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل که توافق برجام ذیل آن شکل گرفت، سه کشور مذکور تا تاریخ ۱۸ اکتبر و پیش از انقضای این قطعنامه، فرصت دارند که مکانیسم موسوم به «ماشه» را فعال کنند.

رویترز همچنین با استناد به اظهارات دیپلمات‌های اروپایی و سندی که ادعا کرده به آن دست یافته، اعلام کرده است که در صورت عدم تحقق توافقی قابل توجه، تروئیکای اروپایی ممکن است در ماه اوت اقدام به فعال‌سازی این مکانیسم کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد. نظرات شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

--------------------------------